Το καλοκαίρι είναι γεμάτο αποδράσεις, ταβερνάκια δίπλα στο κύμα και γεύματα με φίλους και οικογένεια – και πολύ καλά κάνει! Είναι απόλαυση να δοκιμάζουμε ντόπιες γεύσεις και να περνάμε χρόνο με την παρέα μας χωρίς περιορισμούς. Πολλοί, όμως ανησυχούν πως αυτές οι στιγμές απόλαυσης θα επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφή τους. Η αλήθεια όμως είναι πως, με μερικές έξυπνες επιλογές, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας χωρίς ενοχές και χωρίς να ξεφύγουμε από τους στόχους μας. Εδώ έχουμε αναλύσει ξανά κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να είναι ισορροπημένα τα γεύματα που επιλέγουμε να κάνουμε εκτός σπιτιού. Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε λίγο περισσότερο στο κομμάτι των καλοκαιρινών επιλογών, καθώς είναι πιο σύνηθες το καλοκαίρι τα γεύματα εκτός σπιτιού να μην είναι μεμονωμένα, αλλά συχνά και συνεχόμενα.
Τα «ορεκτικά» - πρακτικά tips
• Προσοχή στο ψωμί και τα κεράσματα καλωσορίσματος!
Καθόμαστε μετά την παραλία ή το βραδάκι σε μια ταβέρνα. Το πιθανότερο είναι ότι πολύ γρήγορα θα «προσγειωθεί» στο τραπέζι μας ένα καλαθάκι με ψωμί συνοδευόμενο συχνά και από άλλες λιχουδιές. Αν και πιθανότατα εκείνη τη στιγμή είμαστε πολύ πεινασμένοι, καλό θα είναι να προσέξουμε το αν και πόσο ψωμί θα καταναλώσουμε! Αφενός, πιθανότατα δε θα μας προσφέρει ιδιαίτερο κορεσμό, αφετέρου καλό είναι να θυμόμαστε ότι μια λεπτή σχετικά φέτα ψωμιού αποδίδει γύρω στις 80 θερμίδες! Επομένως, με 3 φέτες ψωμιού, μπορούμε να «επιβαρύνουμε» το γεύμα μας με 250 επιπλέον θερμίδες! Προτιμήστε επομένως, αν καταναλώσετε ψωμάκι να το κάνετε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας και να περιοριστείτε σε 1 – 2 φέτες, ιδιαίτερα αν προσέχετε το βάρος σας.
• Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα σαλάτα στο τραπέζι μας!
Η ύπαρξη σαλάτας και γενικά λαχανικών θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να επιτευχθεί ο κορεσμός και θα ενισχύσει και την ημερήσια πρόσληψη σε λαχανικά και τα θρεπτικά συστατικά αυτών. Προσοχή όμως! Μια σαλάτα, δεν είναι αυτονόητα ένα ολιγοθερμιδικό πιάτο! Η προσθήκη λιπαρών τυριών, κρουτόν, αλλαντικών, σως κ.λπ., επιβαρύνουν τη σαλάτα μας με θερμίδες και λιπαρά. Έτσι, καλό είναι να επιλέγουμε σαλάτες με άφθονα λαχανικά εποχής και όσο γίνεται λιγότερα “πρόσθετα” στοιχεία, όπως για παράδειγμα αγγουροντομάτα, χωριάτικη και ψητά λαχανικά. Καλό θα είναι να ζητάμε να μας φέρουν το ελαιόλαδο ή τη σως που προορίζεται για τη σαλάτα μας χωριστά, ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε εμείς την επιθυμητή ποσότητα, που συνήθως υπολογίζεται σε 1 κουταλιά της σούπας ανά άτομο. Αυτή η ποσότητα λαδιού αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, επομένως καλό είναι να το λαμβάνουμε και αυτό υπόψη μας, αν προσέχουμε το βάρος μας!
• Προσοχή στον αριθμό των πιάτων που παραγγέλνουμε!
Αν όταν κάτσουμε στην ταβέρνα είμαστε πολύ πεινασμένοι, είναι πολύ λογικό να μην μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τις ποσότητες και να παραγγείλουμε αρκετά πιάτα, που στην ουσία μπορεί να καταλήξουν να μην καταναλωθούν. Ένας βοηθητικός οδηγός για τον αριθμό των πιάτων που θα χρειαστούμε, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, έχει ως εξής: υπολογίζουμε 1 σαλάτα ανά 4 άτομα, 1 κυρίως πιάτο για το κάθε άτομο και 1 – 2 ορεκτικά ανά 2 άτομα!
Τι να παραγγείλουμε;
Πολύ καλές επιλογές για το κυρίως γεύμα μας αποτελούν οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης, ιδανικά σε ψητή μορφή, όπως:
• Ψάρια και θαλασσινά
• Φιλέτο κοτόπουλο
• Ψαρονέφρι
• Μοσχαρίσιο φιλέτο
Αν θέλουμε κάποιο αμυλώδες κυρίως γεύμα, καλό είναι να προτιμήσουμε καλοκαιρινές επιλογές όπως ζυμαρικά ή πιλάφι με θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μύδια κ.λπ.) ή ακόμη και μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών. Οι επιλογές αυτές είναι σίγουρα πολύ πιο ελαφριές τόσο θερμιδικά όσο και στο στομάχι μας σε σχέση με γεύματα που έχουν βαριές σάλτσες ή/και κρέμα γάλατος.
Με την ίδια λογική, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, στον τρόπο παρασκευής των πιάτων που θα επιλέξουμε! Προτιμάμε τις ψητές εκδοχές και αποφεύγουμε όλα τα πιάτα που θα επιλέξουμε να είναι τηγανητά! Αν μας αρέσουν τα τηγανητά, καλό θα είναι να μην παραγγέλνουμε πάνω από 1 – 2 τηγανητά πιάτα κάθε φορά! Να θυμάστε ότι τα τηγανητά, πέρα από το αυξημένο θερμιδικό φορτίο που έχουν είναι και πιο δύσπεπτα!
Η μέθοδος του πιάτου στην ταβέρνα
Ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει ώστε τα γεύματά μας στην ταβέρνα να είναι ισορροπημένα είναι μια τροποποιημένη μορφή της μεθόδου του πιάτου! Σε αυτή την παραλλαγή, γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα ή λαχανικά και στο υπόλοιπο από όλα τα υπόλοιπα εδέσματα που θέλουμε να καταναλώσουμε!
Αντί να τσιμπολογάμε συνεχώς από το κέντρο, επιλέγουμε εξαρχής τι θέλουμε να καταναλώσουμε, και γεμίζουμε το πιάτο μας με αυτά που επιθυμούμε και σε ποσότητα που θεωρούμε ότι θα μας ικανοποιήσει!
Τι γίνεται με το αλκοόλ;
Οι διακοπές είναι συνυφασμένες με ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα δίπλα στη θάλασσα. Αν θέλουμε να μείνουμε εντός μέτρου:
• Δίνουμε προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. 1 ποτήρι κρασί ή μπίρα για τις γυναίκες ή 2 ποτήρια κρασί ή μπίρα για τους άνδρες είναι εντός των συστάσεων. Δείτε και εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες.
• Αν θέλουμε να περιορίσουμε το θερμιδικό φορτίο του ποτού μας, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια μπίρα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, π.χ. radler ή ακόμη και χωρίς αλκοόλ. Εναλλακτικά μπορούμε να αραιώσουμε το κρασί μας με νερό, ανθρακούχο νερό ή σόδα.
• Δεν αμελούμε να πίνουμε νερό ενδιάμεσα για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.
Και με το γλυκό τι κάνουμε;
Πολλές ταβέρνες προσφέρουν στο τέλος του γεύματος γλυκά, φρούτα, γιαούρτι με μέλι ή παγωτό. Αν νιώθουμε ήδη πλήρεις, μπορούμε να πάρουμε απλώς ένα κουταλάκι «για τη γεύση». Αν θέλουμε οπωσδήποτε να καταναλώσουμε γλυκό, τότε προτιμάμε να μοιραστούμε τη μερίδα μας με κάποιον άλλον από την παρέα μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε αντί για γλυκό να μας προσφέρουν φρούτα ή γιαουρτάκι με μέλι!
Τι κάνουμε την επόμενη μέρα;
Μετά από ένα γεύμα στην ταβέρνα μπορεί να παρατηρήσουμε φούσκωμα, κατακράτηση υγρών ή πρηξίματα, ειδικά αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλατιού ή αλκοόλ. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και προσωρινό. Την επόμενη ημέρα, φροντίζουμε:
• τα γεύματά μας να είναι πιο ελαφριά, με προσοχή στην ποσότητα αλατιού και λαδιού που περιέχουν
• δίνουμε έμφαση στην ενυδάτωση και την κατανάλωση νερού
• επιλέγουμε στα σνακ μας φρούτα
• αυξάνουμε λίγο τη φυσική μας δραστηριότητα και
• αν μπορούμε καταναλώνουμε λίγο μικρότερη ποσότητα στα γεύματά μας,
ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλλει πιο γρήγορα τα περιττά υγρά και να επέλθει ισορροπία. Περισσότερες συμβουλές για την κατακράτηση υγρών θα βρείτε και στο αντίστοιχο σχετικό άρθρο.
Στην περίπτωση που οι διακοπές μας απαιτούν καθημερινή κατανάλωση φαγητού απ’ έξω, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσουμε όλες τις παραπάνω συμβουλές, φροντίζουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές επιλογές, για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πλεονάζουσες θερμίδες και κατ’ επέκταση έντονη κατακράτηση υγρών.
Συμπερασματικά, αρκεί λίγη πρόθεση και μερικές σωστές επιλογές και μπορούμε να απολαύσουμε ένα γεύμα έξω χωρίς να αισθανθούμε ότι «χαλάσαμε» τη διατροφή μας. Άλλωστε, η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι δίαιτα, αλλά τρόπος ζωής και περιλαμβάνει και το φαγητό στην ταβέρνα!