Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινά με την ήβη και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση, όπου και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του οργανισμού.
Η διατροφή στην εφηβεία πρέπει να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του έφηβου που προέρχονται από το γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης , την αύξηση του μυϊκού ιστού και την αύξηση των οστών. Έτσι λοιπόν ο έφηβος πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή για την διατήρηση της υγείας τόσο κατά την διάρκεια της εφηβείας αλλά και για την υπόλοιπη ζωή του.
Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι σημαντικός στο να υποδείξει στον έφηβο ποια είναι η ισορροπημένη διατροφή. Πιο συγκεκριμένα , ο έφηβος πρέπει να μάθει να έχει ποικιλία και μέτρο καλής ποιότητας τροφίμων, ώστε να εξασφαλίζει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη .
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η διατροφική εκπαίδευση του εφήβου σχετικά με το ρόλο της διατροφής και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες,
η υιοθέτηση συνηθειών όπως η κατανάλωση πρωινού γεύματος, η κατανάλωση φρούτων λαχανικών και ποικιλία τροφίμων κ.ά.,
η διατροφική εκτίμηση και η παρακολούθηση της επαρκούς ανάπτυξης,
ο σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά,
η αντιμετώπιση των πιθανών διαταραχών που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής,
ο έλεγχος του σωματικού βάρους.