Είναι πολύ συχνό φαινόμενο παιδιά και ενήλικες να υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες ή/και δυσανεξίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διατροφή πρέπει να μεταβληθεί ώστε να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα (π.χ. θαλασσινά, ξηροί καρποί) και τα συστατικά που προκαλούν δυσανεξία (πχ. λακτόζη, γλουτένη), τα οποία είτε βρίσκονται φυσιολογικά σε τρόφιμα είτε χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ή συστατικά σε άλλα τρόφιμα.
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η εκπαίδευση του ατόμου για τα τρόφιμα που περιέχουν τα αλλεργιογόνα συστατικά,
η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, που δεν περιέχει τα αλλεργιογόνα συστατικά,
η εκπαίδευση ανάγνωσης των ετικετών τροφίμων και γενικότερα της καθημερινής συμπεριφοράς, με στόχο να μειωθεί η πιθανότητα πρόσληψης των συστατικών αυτών.