Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών.
Όταν βρίσκεται εντός φυσιολογικών επιπέδων, το ουρικό οξύ δρα προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συμβάλλοντας στην αντιοξειδωτική μας άμυνα. Πιο συγκεκριμένα, το 50 % της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος οφείλεται στο ουρικό οξύ!
Στην περίπτωση όμως που τα επίπεδα ουρικού βρίσκονται άνω του φυσιολογικού τότε δρα ως προ-οξειδωτικός παράγοντας έχοντας ακριβώς την αντίθετη δράση! Η αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα, μια επίπονη παθολογική κατάσταση. Στα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συγκέντρωσης αυτής και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με την αλληλεπίδραση της διατροφής και των επιπέδων ουρικού οξέος,
ο σχεδιασμός ενός πλήρως εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής για μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος σεβόμενο τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του ατόμου.