Οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό αποβολής άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, όπως η ουρία και η κρεατινίνη. Έχουν ενεργή συμμετοχή στο ενδοκρινικό σύστημα, παράγοντας διάφορες απαραίτητες για τον οργανισμό ορμόνες. Συνεπώς, σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας των νεφρών, διαταράσσονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού και προκαλούνται μεταξύ άλλων διαταραχές στην ομοιόσταση ουσιών όπως το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος.
Η οξεία και η χρόνια νεφρική νόσος αποτελούν τα νοσήματα των νεφρών. Η διατροφική θεραπεία αποτελεί κεντρικό κομμάτι της αντιμετώπισης τους.
Ειδικά στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και των σταδίων της νόσου, επομένως η αρωγή του διαιτολόγου κρίνεται απαραίτητη. Ο διαιτολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του ασθενούς, καθώς και στην παροχή συμβουλών, στην εύρεση λύσεων και στην ομαλή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς.
Επομένως, ανάλογα με το νεφρολογικό ιστορικό του καθενός και το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, συντάσσεται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης.
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης,
η ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού,
η μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νεφρικής ανεπάρκειας.