Ως «καρδιαγγειακή νόσος» ορίζεται το σύνολο των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων. Κατά κύριο λόγο οι παθήσεις αυτές οφείλονται στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) λόγω εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας σε αυτά.
Παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι κυρίως η δυσλιπιδαιμία (υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL «καλή» χοληστερόλη), η υψηλή αρτηριακή πίεση, η διατροφή και το κάπνισμα.
Βέβαια, υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών. Το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία αλλά και νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μερικοί.
Ως υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η παρουσία συστολικής πίεσης 140mmHg και άνω ή διαστολικής πίεσης 90mmHg και άνω.
Ακόμη κι αν η αρτηριακή πίεση έχει ρυθμιστεί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής το άτομο συνεχίζει να θεωρείται υπερτασικό.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει την τάση στα όργανα του σώματος και στα αιμοφόρα αγγεία και επιταχύνει τη φθορά τους. Επιπλέον, συχνό εύρημα σε ασθενείς με υπέρταση αποτελεί η νεφροπάθεια.
Επομένως, μία ισορροπημένη διατροφή, με μειωμένη πρόσληψη νατρίου αποτελούν βασικά στοιχεία για τη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων.
Δώστε λοιπόν από νωρίς έμφαση στη διατροφή σας και θωρακίστε την καρδιά σας.
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η υιοθέτηση μιας καρδιοπροστατευτικής διατροφής για την μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα,
η αντιμετώπιση ήδη υπαρχόντων παθήσεων όπως η υπέρταση ή οι δυσλιπιδαιμίες,
η διατροφική εκπαίδευση σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην υγεία της καρδιάς και την αλληλεπίδραση διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής.