Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επίτευξη σωστής ανάπτυξης και την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης νόσων που επηρεάζονται από τη διατροφή με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μακροζωία.
Μεγαλώνοντας οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μεταβάλλονται, ενώ στην τρίτη ηλικία εμφανίζονται και άλλα θέματα, όπως διαταραχές γεύσης και όσφρησης, προβλήματα με την οδοντοστοιχία, διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και αυξημένη πρόσληψη φαρμάκων. Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς λόγους, για τους οποίους η ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή στους ηλικιωμένους είναι επιβεβλημένη, με στόχο να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή, να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα αυτής, να υπάρχει ευεξία και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και η απώλεια μυικής μάζας (σαρκοπενία), που είναι συχνή στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Οι στόχοι των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η διατροφική εκπαίδευση των ηλικιωμένων σχετικά με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και τις διατροφικές συστάσεις στην τρίτη ηλικία,
o σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με στόχο την πνευματική και σωματική υγεία και ευεξία,
η διατροφική παρέμβαση για την αντιμετώπιση πιθανών νοσημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση της διατροφής και της φαρμακευτικής αγωγής,
η μείωση συμπτωμάτων και προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή,
η ανάλυση σύστασης σώματος με στόχο την ανίχνευση και την αποτροπή της σαρκοπενίας.