Ως χορτοφάγος ορίζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Έτσι, ανάλογα με τις ομάδες ζωικών τροφίμων που έχουν αποκλείσει από το διαιτολόγιο τους οι χορτοφάγοι χωρίζονται σε:
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι
Γαλακτο-χορτοφάγοι και
Αυστηρά χορτοφάγοι (vegans)
Παρομοίως, κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν καταναλώνονται καθόλου τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Η υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής που δεν περιέχει ζωικά τρόφιμα, φυσικά και μπορεί να είναι ασφαλής και ισορροπημένη όταν είναι σωστά σχεδιασμένη, με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων και οι σωστοί συνδυασμοί τους είναι κάποιες μόνο από τις πτυχές που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό στις παραπάνω περιπτώσεις.
Ο στόχος των εξατομικευμένων προγραμμάτων σε αυτά τα περιστατικά είναι:
η εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων,
η εκπαίδευση για τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων,
ο σχεδιασμός πλήρως εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής που εξασφαλίζουν επάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, προσφέροντας παράλληλα γεύση και ποικιλία.