Πολλές φορές τα άτομα που ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής, συνήθως με στόχο την απώλεια βάρους, θεωρούν ότι αυτό συνεπάγεται αυτόματα και ότι θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό και οι κοινωνικές τους συναναστροφές καθώς και οι έξοδοι. Μάλιστα για ένα ποσοστό του πληθυσμού, αυτή η αντίληψη αποτελεί και το βασικότερο λόγο που δεν αποφασίζουν να αλλάξουν τις διατροφικές του συνήθειες.
Προφανώς, η ισορροπημένη διατροφή δε σημαίνει και θυσία της κοινωνικής μας ζωής! Λίγη προσοχή και κάποιες έξυπνες τροποποιήσεις είναι η τακτική που ακολουθούμε ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας εκτός σπιτιού στα πλαίσια των κοινωνικών μας εξόδων, ακόμα και στις διακοπές μας!
Ποια είναι επομένως τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε;
Αρχικά, προσέχουμε ώστε να μην είμαστε τελείως νηστικοί ή πολύ πεινασμένοι μέχρι την ώρα που θα γευματίσουμε έξω. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποιότητα αυτού. Έτσι, ειδικά όταν γνωρίζουμε από πριν ότι θα γευματίσουμε εκτός σπιτιού, φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί στα γεύματα και της υπόλοιπης μέρας, κάνοντας πιο ελαφριές και ταυτόχρονα χορταστικές επιλογές, όπως είναι οι σαλάτες, τα φρούτα, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, οι ομελέτες φούρνου κ.λπ. Στα προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους συνηθίζεται να υπάρχει ένα κύριο και ένα πιο ελαφρύ γεύμα ημερησίως, επομένως τα άτομα που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορούν να επιλέξουν να έχουν ως κύριο το γεύμα που θα καταναλωθεί στο εστιατόριο και στο σπίτι να καταναλώσουν το ελαφρύ τους γεύμα. Μια επίσης καλή τακτική είναι να καταναλώσουμε ένα μικρό σνακ, όπως ένα φρούτο μια ώρα περίπου πριν την έξοδό μας, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πείνα μας.
Επιλέγουμε το γεύμα μας από πριν! Σε όλους έχει τύχει να παρασυρθούν βλέποντας τα γευστικά πιάτα ενός μενού εστιατορίου, με αποτέλεσμα εν τέλει να παραγγέλνουν (και να καταναλώνουν) μεγάλη ποσότητα φαγητού! Έτσι, όταν έχουμε τη δυνατότητα, βρίσκουμε το μενού του μέρους που σκοπεύουμε να πάμε για φαγητό από πριν και αποφασίζουμε με ηρεμία και καθαρό μυαλό τα πιάτα που θα επιλέξουμε τελικά!
Δεν “ορμάμε” στα ορεκτικά! Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί ή/και τα κεράσματα καλωσορίσματος που προσφέρονται πολλές φορές! Αυτά τα μικρά τσιμπολογήματα μπορεί τελικά να μας “φορτώσουν” με περιττές θερμίδες και ένας τρόπος να τα αποφύγουμε, είναι όπως είπαμε να φροντίσουμε να μη φτάσουμε στο σημείο που θα φάμε πεινασμένοι! Ενώ, ένας ακόμα βοηθητικός κανόνας είναι να περιοριζόμαστε σε 1 – 2 ορεκτικά πιάτα ανά 2 άτομα.
Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα σαλάτα στο τραπέζι μας! Η ύπαρξη σαλάτας και γενικά λαχανικών θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να επιτευχθεί ο κορεσμός και θα ενισχύσει και την ημερήσια πρόσληψη σε λαχανικά και τα θρεπτικά συστατικά αυτών. Προσοχή όμως! Μια σαλάτα, δεν είναι αυτονόητα ένα ολιγοθερμιδικό πιάτο! Η προσθήκη λιπαρών τυριών, κρουτόν, αλλαντικών, σως κ.λπ., επιβαρύνουν τη σαλάτα μας με θερμίδες και λιπαρά. Έτσι, καλό είναι να επιλέγουμε σαλάτες με άφθονα λαχανικά και όσο γίνεται λιγότερα “πρόσθετα” στοιχεία, ενώ αν προσέχουμε το βάρος μας καλό θα είναι να ζητάμε να μας φέρουν το ελαιόλαδο ή τη σως που προορίζεται για τη σαλάτα μας χωριστά, ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε εμείς την επιθυμητή ποσότητα, που συνήθως υπολογίζεται σε 1 κουταλιά της σούπας ανά άτομο.
Σε συνέχεια των παραπάνω, αποφεύγουμε τις πολλές σως και τα τηγανητά πιάτα. Όσο γίνεται αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές σως και σάλτσες που προορίζονται για κάποιο από τα πιάτα που έχουμε επιλέξει. Κατά κύριο λόγο, σως και σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα, το βούτυρο ή/και την κρέμα γάλακτος μεταξύ άλλων, καλό είναι να μην υπάρχουν στο τραπέζι μας, καθώς αρχικά θα μας “φορτώσουν” με περιττές θερμίδες και επιπλέον θα μας κάνουν να “βαρύνουμε”. Σε περιπτώσεις που δε γνωρίζουμε ακριβώς τα συστατικά μιας σάλτσας που περιέχει η σαλάτα ή κάποιο άλλο από τα πιάτα μας, μπορούμε πάντα να ζητήσουμε βοήθεια από το άτομο που μας εξυπηρετεί! Στην ίδια λογική, καλό θα είναι να μην επιλέγουμε πάνω από 1 – 2 τηγανητά πιάτα για το τραπέζι μας!
Αν προσέχουμε το βάρος μας τότε καλές εναλλακτικές για το κυρίως πιάτο είναι τα ψητά ψάρια και θαλασσινά, τα άπαχα κρεατικά, όπως το φιλέτο κοτόπουλο, το ψαρονέφρι και το μοσχαρίσιο φιλέτο καθώς και τα ζυμαρικά με θαλασσινά ή σάλτσα λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να προσέχουμε πάντα και το συνοδευτικό του πιάτου μας. Όταν μπορούμε επιλέγουμε ψητά λαχανικά ή καστανό ρύζι αντί για πατάτες τηγανητές ή πουρέ με πολύ βούτυρο!
Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ! Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες, χωρίς όμως να μας χορταίνει. Ενδεικτικά 1 γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες και 1 γραμμάριο λίπους 9! Αντίστοιχα, αρκετές θερμίδες περιέχουν και τα αναψυκτικά με ζάχαρη! Έτσι, όταν γευματίζουμε εκτός σπιτιού περιοριζόμαστε σε 1 – 2 ποτηράκια κρασί ή μπίρα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το γεύμα μας και δε θα επιβαρυνθούμε από περιττές θερμίδες λόγω του ποτού μας!
Τρώμε με αργούς ρυθμούς! Κατά τη διάρκεια του γεύματός μας, συζητάμε με τους συνδαιτυμόνες μας και κάνουμε μικρές παύσεις ανάμεσα στις μπουκιές μας. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες να “ξεφύγουμε” στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, καθώς δίνουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αναγνωρίσει τα σήματα κορεσμού!
Μετά το γεύμα είναι πιθανό να προσφερθεί κάποιο επιδόρπιο. Αν μπορούμε, επιλέγουμε φρούτο ή γιαούρτι με λίγο μέλι/γλυκό του κουταλιού αντί για κάποιο γλυκό. Αν τώρα, θέλουμε οπωσδήποτε κάποιο γλυκό και προσέχουμε το βάρος μας, τότε μπορούμε να μοιραστούμε τη μερίδα μας με κάποιο άλλο άτομο της παρέας!
Το πιο σημαντικό είναι με το που νιώσουμε χορτάτοι να σταματήσουμε να τρώμε! Θέλουμε να σηκωνόμαστε από το τραπέζι νιώθοντας χορτάτοι και όχι “σκασμένοι” στο φαγητό!
Την επόμενη μέρα, είναι λογικό να παρατηρήσουμε μια μικρή αύξηση στη ζυγαριά, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κατακράτηση υγρών και μπορεί να διαρκέσει για 2 – 3 μέρες έπειτα από το γεύμα μας εκτός σπιτιού. Αρχικά δεν πανικοβαλλόμαστε! Αυτό που κάνουμε την ημέρα μετά την έξοδό μας για φαγητό είναι να επιστρέψουμε στο συνήθη τρόπο διατροφής μας, χωρίς να κάνουμε κάτι ακραίο. Μπορούμε φυσικά, να πιούμε αρκετό νερό και να αποφύγουμε το αλάτι, ώστε να βοηθήσουμε την κατακράτηση υγρών να φύγει γρηγορότερα. Τα φρούτα, επίσης, είναι μια καλή εναλλακτική για τα σνακ μας, καθώς περιέχουν νερό και κάλιο, που ενισχύουν την αποβολή των περιττών υγρών. Επιπλέον, επιλέγουμε γεύματα με πιο ελαφριές μαγειρικές παρασκευές και όχι κάτι “¨βαρύ”, ενώ μπορούμε να κάνουμε και μια μικρή μείωση στις ποσότητές μας, αν νιώθουμε ότι έχουμε χορτάσει με μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να τηρήσουμε το μέτρο, δεν είναι κάτι καταστροφικό! Επανερχόμαστε στους ρυθμούς μας και επικοινωνούμε με το διαιτολόγο – διατροφολόγο μας, ώστε να μας δώσει περαιτέρω οδηγίες, αν χρειάζεται!