Τα φρούτα είναι γνωστά για τα θρεπτικά τους συστατικά! Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, καθιστώντας τα έτσι σε μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για σνακ που θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν την κατανάλωση φρούτων καθημερινά, ώστε να επωφελούμαστε από τα θρεπτικά τους συστατικά. Η υψηλή τους διατροφική αξία, όμως δεν τα καθιστά και “ακίνδυνα” όσον αφορά στην πρόσληψη θερμίδων! Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ιδιαίτερα σε απλά σάκχαρα, επομένως η κατανάλωσή τους δεν είναι “ελεύθερη”, αλλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο!
Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, δηλαδή περίπου 400 γραμμάρια από φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Εδώ, αναλύονται οι συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού όσον αφορά την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, ενώ σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στα φρούτα.
Οι Εθνικοί μας Διατροφικοί Οδηγοί, δίνουν τις ακόλουθες συστάσεις αναφορικά με την ημερήσια κατανάλωση φρούτων:
• 1 – 3 ετών: 1 μερίδα/ημέρα
• 4 – 8 ετών: 1 – 2 μερίδες/ημέρα
• 9 – 13 ετών: 2 – 3 μερίδες/ημέρα
• ≥ 14 ετών: 3 μερίδες/ημέρα
• 1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: 3 μερίδες/ημέρα (πολύ καλά πλυμένα)
• 2ο & 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: 3 – 4 μερίδες/ημέρα (πολύ καλά πλυμένα)
• Θηλασμός: 3 – 4 μερίδες/ημέρα (πολύ καλά πλυμένα)
Τι αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου όμως;
Σύμφωνα με τις παραπάνω συστάσεις, μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε:
◦ 120 - 200 γραμμάρια φρέσκου φρούτου ή
◦ 4 μικρά αποξηραμένα φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα) ή
◦ 1,5 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, cranberries κ.λπ. ή
◦ 1/2 φλιτζάνι (125 mL) φυσικό χυμό
Προτιμάμε πάντα να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα από φυσικούς χυμούς φρούτων, για να επωφελούμαστε στο μέγιστο από αυτά!
Εδώ μπορείς να διαβάσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τους χυμούς φρούτων!
Καλό θα είναι να προτιμάμε φρούτα εποχής και ιδανικά να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα, ώστε να ενισχύουμε την πρόσληψη φυτικών ινών! Μερικοί τρόποι για να ενισχύσουμε την κατανάλωση φρούτων μέσα στην ημέρα μας είναι να τα συμπεριλάβουμε σαν ενδιάμεσο σνακ ή σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα προσθέσουμε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies, σε σπιτικά κέικ κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, η εξατομίκευση είναι απαραίτητη, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ίσως χρειάζεται να μειώσουν την ποσότητα ή αποφύγουν κάποια φρούτα, για τη μείωση των συμπτωμάτων τους, επομένως συστήνεται πάντα η προσεκτική καθοδήγηση από έναν ειδικό!