Για πολλούς η κατανάλωση ενός φυσικού χυμού, αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια. Συνήθως απορρίπτουν τους χυμούς εμπορίου, αλλά θεωρούν αδιαμφισβήτητη τη θρεπτική αξία των φυσικών φρεσκοστυμμένων χυμών. Ενώ, δεν είναι λίγοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν τους χυμούς σαν έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο να εντάξουν καθημερινά στη διατροφή τους φρούτα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην επέλεγαν να τα καταναλώσουν. Για παράδειγμα, αρκετοί αναφέρουν ότι τα φρούτα δεν τους καλύπτουν γευστικά στη φυσική μορφή τους, ενώ κάποιοι θεωρούν το πλύσιμο και το καθάρισμά τους, βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία.
Έρευνες όμως και οδηγίες από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, δείχνουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους χυμούς φρούτων, ακόμη και αυτούς που στύβουμε με τα χεράκια μας και να προτιμάμε τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα.
Η πλειοψηφία του κόσμου σοκάρεται, όταν λαμβάνει μια τέτοια οδηγία, ειδικά από το διαιτολόγο – διατροφολόγο του, καθώς οι φυσικοί χυμοί για τους περισσότερους ισοδυναμούν με μια υγιεινή συνήθεια που μας προσφέρει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Γιατί, όμως συστήνεται να αποφεύγουμε τους χυμούς;
Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αρχικά για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι χυμού μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε από 2 έως και 6 ή παραπάνω φρούτα ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο ζουμερά είναι. Επομένως, κατανοούμε ότι πίνοντας το χυμό θα λάβουμε τις θερμίδες από όλα αυτά τα φρούτα, οι οποίες μάλιστα, μιας και είναι σε υγρή μορφή δε μας προσφέρουν ιδιαίτερο κορεσμό. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ότι αν επιλέγαμε να καταναλώσουμε τα φρούτα που χρειάστηκαν για την παρασκευή του χυμού μας στη φυσική τους μορφή, τότε θα χορταίναμε και μάλιστα με πολύ λιγότερα φρούτα από αυτά που χρησιμοποιήσαμε!
Η περιεκτικότητα των χυμών σε φυτικές ίνες είναι πολύ χαμηλή, ενώ τα φρέσκα φρούτα είναι μια πολύ καλή πηγή τους. Κάτι τέτοιο, είναι επίσης πολύ λογικό να συμβαίνει, μιας και η μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, βρίσκεται στα μέρη του φρούτου που δεν καταλήγουν στο ποτήρι μας, όπως είναι ο φλοιός. Οι φυτικές ίνες, μεταξύ άλλων, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την εντερική λειτουργία, ενώ βοηθούν στην επίτευξη κορεσμού ταχύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και κυρίως η φρουκτόζη, όταν λαμβάνονται από τον οργανισμό μας σε υγρή μορφή, τότε απορροφώνται πολύ πιο εύκολα και άμεσα, επηρεάζοντας αντίστοιχα και τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό. Γι’ αυτό κιόλας σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και διαταραχές ρύθμισης της γλυκόζης συστήνεται να αποφεύγουν τους χυμούς και να επιλέγουν ολόκληρα φρέσκα φρούτα. Επιπρόσθετα, η αυξημένη πρόσληψη απλών σακχάρων ημερησίως, έχει συσχετισθεί με διαταραχές όπως, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, η ινσουλινοαντίσταση και η παχυσαρκία. Τέλος, πολλά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φρούτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη C και διαδικασίες, όπως το στύψιμο επιταχύνουν την οξείδωσή τους.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατανάλωση χυμών καλό θα ήταν να μη γίνεται σε καθημερινή βάση, αλλά να προτιμάμε να καταναλώνουμε ολόκληρα φρέσκα φρούτα εποχής. Άτομα που θέλουν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος, καθώς και άτομα με διαταραχές ρύθμισης γλυκόζης θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικά στην κατανάλωση χυμών. Βέβαια, αν για κάποιους η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι αδύνατη, τότε εννοείται πως η κατανάλωση χυμού είναι προτιμότερη από την πλήρη αποχή! Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, να φροντίζουμε, όταν επιλέξουμε να καταναλώσουμε κάποιον χυμό, τότε αυτός να είναι φυσικός (όχι συμπυκνωμένος), ιδανικά παρασκευασμένος από εμάς με φρέσκα φρούτα εποχής και ελέγχοντας την ποσότητα των φρούτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόσα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, τότε συμβουλευτείτε αυτό το άρθρο!