Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά η άποψη ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού κι αυτό διότι το νερό αραιώνει το υδροχλωρικό οξύ και τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο την πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Άρα με την ίδια λογική, δεν πρέπει να καταναλώνουμε και υγρά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σούπες ή χυμούς.
Προφανώς, και τα παραπάνω δεν ισχύουν. Η αλήθεια είναι ότι το πεπτικό μας σύστημα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τις εκκρίσεις του, ανάλογα με τη σύσταση του καταναλισκόμενου γεύματος!
Για να ενισχύσουν την υποστήριξη ότι η κατανάλωση υγρών με το γεύμα επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης, πολλοί δηλώνουν ότι τα υγρά αυξάνουν την ταχύτητα που εξέρχονται τα στερεά από το στομάχι. Όμως, καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν και η διέλευση των υγρών από τον πεπτικό σωλήνα είναι ταχύτερη, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στην πέψη των στερεών συστατικών της τροφής.
Ένας ακόμη ισχυρισμός που έχει προκύψει είναι ότι η κατανάλωση όξινων ή αλκοολούχων ροφημάτων μαζί με τα γεύματα στεγνώνει το σάλιο, περιορίζοντας έτσι τη διάσπαση της τροφής. Πράγματι, το πρώτο στάδιο της πέψης ξεκινά στη στοματική κοιλότητα με τη βοήθεια της σιέλου. Από μελέτες έχει φανεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την έκκριση σιέλου και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Δηλαδή όσο περισσότερο το αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερη η μείωση στη ροή του σάλιου. Άρα, συμπεραίνουμε ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο με “βαριά” ποτά, όπως η βότκα και το ουΐσκι. Με πιο “ελαφριά” ποτά, όπως η μπίρα και το κρασί (που συνοδεύουν τα γεύματά μας), σε ποσότητες που είναι σύμφωνες με τις συστάσεις, τότε δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή του σάλιου. Αναφορικά με τα όξινα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα οι χυμοί, φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει την έκκριση σιέλου.
Σύμφωνα, με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατανάλωση υγρών παράλληλα με τα γεύματα είναι απίθανο να επηρεάσει τη διαδικασία της πέψης με αρνητικό τρόπο. Μάλιστα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και βοηθητικά καθώς τα υγρά βοηθούν στη διάσπαση μεγάλων τμημάτων τροφής, προωθώντας τα πιο εύκολα από τον οισοφάγο στο στομάχι. Και μειώνοντας έτσι, συμπτώματα όπως μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα.
Όπως τα υγρά που παράγει το στομάχι κατά τη διαδικασία της πέψης είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, το ίδιο ισχύει και με τα υγρά που πίνουμε. Θετική είναι η επίδραση της κατανάλωσης υγρών και ιδιαίτερα νερού μαζί με το φαγητό και στο κομμάτι του ελέγχου του σωματικού βάρους. Οι μικρές διακοπές που κάνουμε για να πιούμε κάτι, μας δίνουν το χρόνο να ελέγξουμε τα σήματα πείνας και κορεσμού, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για αυξημένη πρόσληψης τροφής. Ενώ ακόμα πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης νερού μαζί με τα γεύματα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 500 ml νερού πριν από το γεύμα έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά περισσότερα από αυτούς που δεν εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη τακτική.
Βέβαια, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα, διότι σε αντίθετη περίπτωση έχουμε αύξηση του όγκου του στομάχου λόγω των υγρών, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί παλινδρόμηση και συμπτώματα όπως καούρα και άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε όσες γυναίκες έχουν έντονη ναυτία.
Συμπερασματικά, για τα άτομα που δεν υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός ή αποτρεπτικός παράγοντας η κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα όχι μόνο δεν είναι επιζήμια, αλλά μπορεί μάλιστα να έχει και οφέλη.
Πώς όμως μπορείς να αυξήσεις την ημερήσια κατανάλωση νερού; Εδώ, θα βρεις μερικές συμβουλές και προτάσεις!