Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί σε μεγάλο ποσοστό το γυναικείο πληθυσμό! Το επιστημονικό της όνομα είναι τοπική λιποδυστροφία και ενώ δεν είναι παθολογική κατάσταση, αποτελεί ένα θέμα αισθητικής που υπολογίζεται ότι απασχολεί έως και το 98% των γυναικών από την εφηβεία.
Το ανθρώπινο δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα (την επιδερμίδα), το χόριο και τον υποδόριο ιστό, ο οποίος είναι μια ελαστική στιβάδα με μεγάλη ποσότητα λιποκυττάρων. Ο υποδόριος ιστός διαπερνάται από ίνες συνδετικού ιστού σε διάφορα σημεία που τον διαμερισματοποιούν. Οι ίνες αυτές έχουν διαφορετική διάταξη μεταξύ ανδρών και γυναικών και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που η κυτταρίτιδα απασχολεί κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και όχι τους άνδρες. Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται όταν στον υποδόριο ιστό έχουμε ανομοιογενή κατανομή των μορίων λίπους και κατακράτηση νερού, η οποία οφείλεται σε κακή αγγειακή και λεμφική λειτουργία. Η κυτταρίτιδα συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα του συνδετικού ιστού και για αυτό το λόγο έχει αυτή τη χαρακτηριστική όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Υπάρχουν τρεις τύποι ή αλλιώς στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας:
Όταν το δέρμα είναι απαλό και ο χαρακτηριστικός φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο μετά από πίεση, τότε μιλάμε για χαλαρή κυτταρίτιδα ή κυτταρίτιδα 1ου σταδίου.
Όταν η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι ορατή χωρίς να ασκηθεί πίεση και παρουσιάζονται οιδήματα και πόνος στο δέρμα έπειτα από πίεση, τότε έχουμε την εγκατεστημένη ή οιδηματική κυτταρίτιδα ή κυτταρίτιδα 2ου σταδίου.
Τέλος, έχουμε τη συμπαγή κυτταρίτιδα ή κυτταρίτιδα 3ου σταδίου, η οποία είναι σκληρή και κοκκώδης και πονάει με την παραμικρή ψηλάφηση.
Τα πιο συχνά σημεία εμφάνισής της στις γυναίκες είναι οι μηροί και οι γλουτοί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η εμφάνισή της και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ όταν εμφανίζεται στους άντρες, αυτό συμβαίνει συνήθως στο υπογάστριο. Κατά κύριο λόγο, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και το θέμα της κυτταρίτιδας μιας και μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η κυτταρίτιδα δημιουργείται λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, επομένως η αιτία της δεν είναι η παχυσαρκία (αν και είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο η ύπαρξη κυτταρίτιδας σε παχύσαρκα άτομα). Μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της όψης φλοιού πορτοκαλιού είναι:
• η κληρονομικότητα,
• η αρχιτεκτονική του δέρματος,
• η παχυσαρκία,
• η μη ισορροπημένη διατροφή (αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού),
• η καθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα,
• το κάπνισμα,
• η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών,
• οι ορμονικές διαταραχές,
• οι διαταραχές κυκλοφορίας του αίματος,
• καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών που βοηθούν στον έλεγχο του λίπους και την καλή κυκλοφορία του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος, μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στον έλεγχο της εμφάνισης ή ακόμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Επομένως, για να ελαττώσουμε την όψη φλοιού πορτοκαλιού φροντίζουμε:
• να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος, με σωστά επίπεδα σωματικού λίπους
• να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών καθημερινά, ώστε να είμαστε καλά ενυδατωμένοι
• ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή:
περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού, μειώνοντας το επιτραπέζιο αλάτι αλλά και τις κρυφές πηγές αυτού, όπως τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα αλμυρά τυριά, τα αλλαντικά, οι κονσέρβες, τα παστά κ.λπ.,
περιορίζουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που βρίσκεται σε συσκευασμένα και έτοιμα τρόφιμα, σφολιατοειδή, τηγανητά, γλυκά, γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών κ.λπ.,
μειώνουμε την πρόσληψη ζάχαρης, με μείωση της κατανάλωσης γλυκών και αναψυκτικών,
αυξάνουμε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά συστατικά (δες αυτό και αυτό το άρθρο) και τροφίμων με διαιτητικές ίνες (π.χ. όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης),
περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ,
• ελαττώνουμε (ή ακόμα καλύτερα κόβουμε) το κάπνισμα,
• αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα,
• ακόμα, μπορούμε επικουρικά να χρησιμοποιήσουμε κάποιες άλλες θεραπείες όπως το λεμφικό μασάζ.
Το βασικότερο όμως είναι να αγαπήσουμε το σώμα μας!