Για 15 μερίδες:
• 250 g νιφάδες βρώμης
• 100 g ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο της επιλογής μας
• 150 g μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• ½ κ.γ. κανέλα
• προαιρετικά: 150 g ωμοί ξηροί καρποί ή/και σπόροι επιλογής (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν, φουντούκια, κάσιους, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος κ.λπ.)
• προαιρετικά: αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας (π.χ. cranberries, σταφίδες, flakes καρύδας, ψιλοκομμένα βερίκοκα, blueberries κ.λπ.) ή/και κομματάκια σοκολάτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, την κανέλα, τους ξηρούς καρπούς/σπόρους, αν χρησιμοποιούμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε πολύ καλά, τοποθετούμε στη λαμαρίνα και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 20 – 25 λεπτά, ανακατεύοντας στη μέση του ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε, αν επιθυμούμε αποξηραμένα φρούτα ή/και κομμάτια σοκολάτας. Αν θέλουμε η granola μας να είναι σε μεγάλα κομμάτια, τότε σπάμε με τα χέρια μας, αλλιώς ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς σε ξηρό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες ή στο ψυγείο για 1 μήνα.