Για 4 μερίδες:
• 2 μεγάλα κυδώνια
• 150 g μέλι
• 500 ml νερό
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 3 – 4 γαρίφαλα
• χυμός από μισό λεμόνι
• 250 g στραγγιστό γιαούρτι 2%
• προαιρετικά: 50 g αμύγδαλα ή καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια, φροντίζοντας να φύγει τελείως το χνούδι που υπάρχει στη φλούδα τους.
Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σκληρά σημεία και τα κουκούτσια με ένα κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο. Τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στις αντιστάσεις.
Σε ένα μικρό ταψάκι, που χωράει ίσα ίσα τα κυδώνια μας, τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Μόλις πάρει μια βράση το ρίχνουμε πάνω από τα κυδώνια.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το σιρόπι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό, αν η στάθμη χαμηλώσει πολύ. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ή έως ότου τα κυδώνια μαλακώσουν και τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι.
Σερβίρουμε με γιαούρτι, σιρόπι και αν θέλουμε χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς!