Για 20 μερίδες:
• 5 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος
• 15 κ.σ. νερό
• 270 g ηλιέλαιο
• 160 g γάλα 1,5%
• 160 g χυμός πορτοκαλιού
• 200 g κρυσταλλική ζάχαρη
• 120 g καστανή ζάχαρη
• 450 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τη φόρμα
• 20 g baking powder
• ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1,5 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
• ¾ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• λίγη μαργαρίνη ή επιπλέον ηλιέλαιο για τη φόρμα
προαιρετικά: 150 g καρύδια χοντροκομμένα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη ή ηλιέλαιο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε καλά, ώστε να φύγει όλο το περιττό αλεύρι. Σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε καρύδια στο κέικ μας, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 3 κ.σ. από το αλεύρι μας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Στο μπολ με το νερό και το λιναρόσπορο προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε και το μίγμα με τα καρύδια και το αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Αφαιρούμε τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!