• 500 g φιστίκια αραχίδες, ψημένα ανάλατα
• 1 κ.σ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 πρέζα αλάτι
προαιρετικά: 2 κ.γ. κανέλα ή 1 κ.σ. κακάο
Ξεφλουδίζουμε τα φιστίκια, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν καλά. Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να έχουμε έναν λείο πολτό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι στο μίγμα μας για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Αν θέλουμε το φυστικοβούτυρό μας να μην είναι λείο, αλλά να έχει μερικά τραγανά κομμάτια φιστικιού, τότε δεν προσθέτουμε όλα τα φιστίκια από την αρχή στο μπλέντερ. Κρατάμε στην άκρη περίπου 2 κουταλιές της σούπας, τις οποίες τις προσθέτουμε στο μπλέντερ αφού έχει γίνει το φυστικοβούτυρο λείο και χτυπάμε για λίγο, ώστε να σπάσουν και τα υπόλοιπα φιστίκια σε μικρά κομμάτια.
Extra tip: αν θέλουμε μπορούμε μέσα στο μίγμα να προσθέσουμε 2 κ.γ. κανέλα ή 1 κ.σ. κακάο!
Η ίδια συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε «βούτυρο» από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό, όπως αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης κ.λπ.!