• 400 g κάστανα ωμά
• 100 ml νερό συν επιπλέον για το βράσιμο
• 20 g μέλι
προαιρετικά: ½ κ.γ. κανέλα
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα σε σχήμα σταυρού, ιδανικά στην πιο κοίλη πλευρά τους. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και ανάβουμε το μάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίζει να κοχλάζει το νερό, φροντίζοντας να καλύπτονται συνεχώς από νερό.
Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα ή σε ένα μπολ σκεπασμένα με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα προσθέτουμε στον πολυκόπτη ή το μπλέντερ μαζί με το νερό και τα αλέθουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και επιπλέον νερό μέχρι να έχουμε μια κρέμα στην υφή της προτίμησής μας. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και αν θέλουμε κανέλα και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
Διατηρείται στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν άλειμμα, σαν γέμιση σε τσουρέκι ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο φανταστούμε.
Extra tip 1: καθαρίζουμε τα κάστανα όσο είναι ζεστά. Αν παγώσουν θα δυσκολευτούμε στο καθάρισμα!
Extra tip 2: η παραπάνω συνταγή θα μας δώσει περίπου 350 g κρέμας κάστανου!