Για 15 τεμάχια:
• 200 g βρασμένα κάστανα
• 200 g βασιλικοί χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
• 40 g νιφάδες βρώμης
• 30 g ταχίνι
• 20 g κακάο
• Προαιρετικά για επικάλυψη: κακάο ή αλεσμένοι ανάλατοι ξηροί καρποί
Βάζουμε τους χουρμάδες σε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 – 15’. Στη συνέχεια τους σουρώνουμε, αφού κρατήσουμε λίγο από το νερό που μούλιασαν.
Όσοι ώρα μουλιάζουν οι χουρμάδες βάζουμε στον πολυκόπτη τις νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε, μέχρι να πάρουν τη μορφή σκόνης. Αφού μουλιάσουν οι χουρμάδες τους ρίχνουμε κι αυτούς στον πολυκόφτη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς και να έχουν την υφή πάστας. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τους χουρμάδες.
Πλάθουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε 15 μπαλάκια. Αν θέλουμε βάζουμε σε ένα πλατύ πιάτο κακάο ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς και ρολάρουμε τα μπαλάκια ώστε να κολλήσει η επικάλυψη στην επιφάνειά τους.
Διατηρούμε στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.