Για 10 μερίδες:
Υλικά βάσης:
• 150 g καρύδια
• 100 g νιφάδες βρώμης
• 30 g ταχίνι
• 40 g μέλι
• Κανέλα
Υλικά κρέμας:
• 300 g ανθότυρο
• 200 g γιαούρτι στραγγιστό 2%
• 50 g μέλι
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• 5 σύκα
• Αλάτι
Ξεκινάμε με την προετοιμασία του ανθότυρου. Το τυλίγουμε σε ένα τουλπάνι ή το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ, ώστε να βγάλει τα υγρά του.
Την επόμενη ημέρα χτυπάμε στον πολυκόφτη τη βρώμη μαζί με τα καρύδια μέχρι να αλεστούν πλήρως. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε μια κολλώδη ζύμη. Απλώνουμε το μίγμα της βάσης σε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκατοστών, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
Όσο σφίγγει η βάση μας, ετοιμάζουμε την κρέμα. Στο μπλέντερ ή τον πολυκόφτη προσθέτουμε το στραγγισμένο ανθότυρο, το γιαούρτι, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο αλάτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει (τουλάχιστον 4 – 6 ώρες).
Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα προσθέτουμε πάνω στην κρέμα του cheesecake μας και απολαμβάνουμε!