Για 8 μερίδες:
• 4 ώριμα, αλλά σφιχτά αχλάδια
• 150 g μέλι
• 500 ml λευκό ή κόκκινο κρασί (ανάλογα με το ποιο προτιμάμε γευστικά)
• 500 ml νερό
• 2 ξυλάκια κανέλας
• 1 – 2 σπόροι κάρδαμου
• 1 αστεροειδής γλυκάνισος
Πλένουμε καλά τα αχλάδια και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τον πυρήνα.
Σε μια φαρδιά και μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το κρασί, το νερό, το μέλι και τα μπαχαρικά και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα αχλάδια και φροντίζουμε να καλύπτονται πλήρως από το υγρό. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβαίνει, προσθέτουμε νερό έως ότου καλυφθούν τα αχλάδια.
Σιγοβράζουμε τα αχλάδια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να τρυπιούνται με την άκρη ενός μαχαιριού, χωρίς όμως να είναι παραβρασμένα. Θα χρειαστούν περίπου 8 – 12 λεπτά και στα μισά του χρόνου γυρνάμε τα αχλάδια από την άλλη πλευρά, έτσι ώστε να βράσουν ομοιόμορφα.
Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τα αφήνουμε να παγώσουν μέσα στο υγρό που έβρασαν. Σε κάθε περίπτωση, πριν τα σερβίρουμε, τα αφαιρούμε από το υγρό, το οποίο το σιγοβράζουμε για 10 – 20 λεπτά ώστε να γίνει πιο πυκνό και να πάρει τη μορφή σιροπιού.
Τα σερβίρουμε περιχυμένα με το σιρόπι τους σκέτα ή συνοδευμένα με παγωτό!
Διατηρούνται στο ψυγείο μέσα στο υγρό τους για 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για έως 1 έτος.
Extra tip 1: για εκδοχή χωρίς αλκοόλ, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αντικαθιστώντας το νερό και το κρασί με ένα λίτρο ζεστό τσάι της επιλογής μας, π.χ. Earl Grey!
Extra tip 2: τα αχλάδια ποσέ μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι, ή να χρησιμοποιηθούν μέσα ή συνοδευτικά σε άλλα γλυκά, όπως κέικ, τάρτες, cheesecakes, pancakes κ.ά.!