Για 12 μερίδες:
• 240 g κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
• 200 g αλεύρι ολικής άλεσης
• 170 g μέλι
• 70 g ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
• 100 g χυμός πορτοκαλιού
• 2 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
• ½ κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
• ½ κ.γ. baking powder
• 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα (ή ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα και ½ κ.γ. ginger σε σκόνη)
• ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
• ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
• 100 g χοντροκομμένα καρύδια ή πεκάν
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα κυβάκια κολοκύθας και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και με ένα πιρούνι ή στον πολυκόφτη τα πολτοποιούμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα 22 x 12 εκατοστά. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς με 2 κ.σ. από το αλεύρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το υπόλοιπο αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το μέλι, τον πουρέ κολοκύθας και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια με μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά στο μεγάλο μπολ με το μίγμα της κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε πολύ και στο τέλος προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς με το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 – 70 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του ψωμιού. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!