Για 4 μερίδες:
• 3 πράσα, χωρίς τα σκούρα πράσινα τμήματα
• 3 μέτριες πατάτες
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1,5 λίτρο σπιτικός ανάλατος ζωμός λαχανικών (ή νερό)
• 1 κ.γ. θυμάρι (φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο)
• χυμός από ½ λεμόνι
• 250 ml γάλα 1,5% ή βρώμης
• αλάτι
• πιπέρι
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα λαχανικά. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, τις πατάτες σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το πιπέρι και το θυμάρι συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και το ζωμό λαχανικών ή το νερό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι κατά προτίμηση.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή!