Για 8 μερίδες:
Υλικά βάσης:
• 180 g αλεύρι ολικής άλεσης
• 60 g νιφάδες βρώμης
• 90 g ελαιόλαδο
• 4 – 5 κ.σ. παγωμένο νερό
• 1 πρέζα αλάτι
Υλικά γέμισης
• 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
• 250 g ανθότυρο
• 2 αυγά
• 200 g γιαούρτι στραγγιστό 2%
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
• 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Προαιρετικά: λίγη παρμεζάνα ή διατροφική μαγιά για την επιφάνεια
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, αφού τα αλατίσουμε και τα αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τα περιττά υγρά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με πλάστη, ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24 – 26 εκατοστών. Την τοποθετούμε στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι, την τρυπάμε και στη συνέχεια την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ρίχνουμε ειδικά βαρίδια για τάρτες (ή ρύζι ή όσπρια) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ανθότυρο, τα αυγά, το γιαούρτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας τα κολοκυθάκια και κρατάμε μερικά στην άκρη, για την επιφάνεια της τάρτας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα στο μπολ με τη γέμιση και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ψημένη βάση και στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες κολοκυθιού που κρατήσαμε στην άκρη. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα ή διατροφική μαγιά.
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα.
Την απολαμβάνουμε τόσο ζεστή όσο και κρύα!