Για 4 μερίδες:
• 1 κιλό μπρόκολο κομμένο σε μεσαία κομμάτια
• 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
• 3 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
• 2 κομμάτια σέλερι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 50 g λευκό κρασί
• 1 λίτρο σπιτικός ανάλατος ζωμός λαχανικών (ή νερό)
• 200 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών (ή γάλα καρύδας χαμηλών λιπαρών)
• ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Προαιρετικά για το σερβίρισμα: γιαούρτι 2%, καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια και μπούκοβο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της πατάτας και του καρότου. Ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, το ζωμό λαχανικών ή το νερό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση και αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ ή πολυκόπτη, πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών (ή το γάλα καρύδας) και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι 2%, λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια και μπούκοβο και απολαμβάνουμε!