Τα βασικά συστατικά του πιάτου είναι η σάλτσα ντομάτας και τα αυγά, επομένως μπορούμε να πούμε ότι θυμίζει αρκετά τον καγιανά ή στραπατσάδα, με τη διαφορά ότι σε αυτό το πιάτο τα αυγά είναι ολόκληρα!
Για 2 μερίδες:
• 400 g ντομάτα κονκασέ
• 2 μεσαίες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μεσαίο κρεμμύδι
• 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 4 φρέσκα αυγά
• αλάτι
• πιπέρι
• λίγο μπούκοβο
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε να σοταριστεί στο τηγάνι μαζί με το μπούκοβο. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και αφήνουμε να πιει λίγο τα υγρά της. Συνεχίζουμε με τη ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η σάλτσα να έχει πιει σχεδόν όλα τα υγρά της. Ανοίγοντας με ένα κουτάλι λακκούβες στη σάλτσα, προσθέτουμε τα αυγά προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι ή λίγο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να έχει ψηθεί το ασπράδι και ο κρόκος να είναι στο επίπεδο ψησίματος που προτιμάμε. Μπορούμε να ελέγξουμε πόσο έχει ψηθεί ο κρόκος δοκιμάζοντας με την πίσω μεριά από ένα κουτάλι το κάθε αυγό. Όσο πιο “μαλακό” είναι το αυγό μας τόσο πιο ρευστός ο κρόκος, ενώ αν το αυγό μας είναι τελείως “σταθερό”, ο κρόκος είναι σφιχτός. Μπορούμε να σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο τυρί ή/και γιαούρτι ή/και ψιλοκομμένες ελιές.
Extra tip: αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σάλτσα μας με διάφορα λαχανικά (π.χ. μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές, πράσο κ.λπ.) ή/και μυρωδικά (π.χ. ρίγανη, κόλιανδρο, βασιλικό, δυόσμο, πάπρικα, κύμινο κ.λπ.)