Για 4 μερίδες:
• 300 g ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 100 ml λευκό κρασί
• 750 ml νερό (ή 500 ml νερό και 250 ml ζωμός λαχανικών)
• 200 g μανιτάρια επιλογής κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε ροδέλες
• Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 g τριμμένη παρμεζάνα
• αλάτι
• πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα μανιτάρια και το σκόρδο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε έως ότου εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό ή το νερό με το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό, για περίπου 18 – 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε σταδιακά επιπλέον νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την τριμμένη παρμεζάνα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.