Για 4 μερίδες:
• 4 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 100 g πλιγούρι
• χυμός ενός λεμονιού
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
• 120 g καλαθάκι Λήμνου ή φέτα
• 300 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
• 20 g μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 15 g φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
• 1 κ.γ. πάπρικα
• αλάτι
• πιπέρι
προαιρετικά: μπούκοβο
Πλένουμε καλά τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. Ρίχνουμε στο εσωτερικό τους λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι και το καρότο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο για ένα λεπτό και έπειτα το πλιγούρι. Ρίχνουμε στο σκεύος μας 150 ml βραστό νερό, αλάτι και την πάπρικα και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Παράλληλα σε ένα ταψί, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών ή νερό και τις πιπεριές. Στο μίγμα με το πλιγούρι, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αν επιθυμούμε προσθέτουμε επιπλέον μυρωδικά και μπαχαρικά.
Με ένα κουτάλι ισομοιράζουμε το μίγμα με το πλιγούρι στις πιπεριές. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C για 30 λεπτά ή έως ότου μαγειρευτεί το πλιγούρι.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, σπάμε το τυρί με τα χέρια μας και το πασπαλίζουμε πάνω από τις πιπεριές. Προαιρετικά πασπαλίζουμε και με λίγο μπούκοβο. Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το τυρί και πάρει χρώμα.