Για 5 μερίδες:
• 500 g ζυμαρικά ολικής άλεσης
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
• 1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
• 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
• 2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες ή μισοφέγγαρα
• 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 g τυρί τριμμένο χαμηλών λιπαρών
• 20 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
• αλάτι
• πιπέρι
προαιρετικά: μπούκοβο
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας έτσι ώστε να παραμείνουν al dente. Παράλληλα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί με αλάτι και πιπέρι για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, το χυμό λεμονιού, το τριμμένο τυρί, το βασιλικό και αν θέλουμε λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο επιπλέον βασιλικό ή/και μπούκοβο!
Extra tip: τα λαχανικά της συνταγής είναι ενδεικτικά. Μπορούμε κάθε φορά να τα αλλάζουμε και να δημιουργούμε διαφορετικό φαγητό! Άλλα λαχανικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι ενδεικτικά: ντοματίνια, σπαράγγια, καρότο, αρακάς, μπρόκολο, μελιτζάνα κ.λπ.