Για 5 μερίδες:
• 500 g ζυμαρικά επιλογής ολικής άλεσης (π.χ. λινγκουίνι, πένες, ταλιατέλες κ.λπ.)
• 500 g καπνιστός σολομός
• 200 g στραγγιστό γιαούρτι 2%
• 50 g ψιλοκομμένος άνηθος
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• χυμός από 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 3 κ.σ. κάπαρη
• αλάτι
• πιπέρι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε το μίγμα στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1 – 2 λεπτά, λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Κρατάμε στην άκρη 1 φλ. από το νερό που έχουν έχουν βράσει τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε.
Βάζουμε τα ζυμαρικά ξανά στην κατσαρόλα, μαζί με το σολομό, την κάπαρη και τη σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε από το νερό που κρατήσαμε μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη σάλτσα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.